A GREEK SUMMER HOME ON THE ISLAND OF MILOS

Perched on the cliff edge in Plaka, the main town on the Greek island of Milos, this 19th century house (it was built in 1813!) has been carefully restored by K Studio to provide a London-based family with an authentically traditional yet practical summer retreat. Originally the house was divided into 2 zones; the ground floor as the main living and entertaining space and the basement, dug out of the mountain rock, as storage and utility space. The cave-like lower level has become a quietly calming guest suite, separated and private yet just a few steps down from the main house. Walls are roughly finished, following the natural surface of the stone, the floor is laid with organically arranged slate stones and natural light is low due to the small openings and reduced ceiling height.

Inside simple, raw finishes provide cooling respite. Slate and timber flooring and unpainted walls allow the house to breathe and bespoke crafted furniture and fittings respect the local style whilst incorporating state of the art appliances and technology. This is particularly true of the kitchen, originally within a smaller room elsewhere it is now a large, professionally equipped yet traditionally designed space for everyday use as well as extended family gatherings. A new mezzanine in the children’s bedroom frees up useful play space and provides the opportunity for an en-suite bathroom and wardrobe whilst in the living room a new fireplace creates a focal point and helps transform the house into a welcoming, family home.

Photography: Vangelis Paterakis

One Response to A GREEK SUMMER HOME ON THE ISLAND OF MILOS

  1. It looks so pretty there. I love the summer vibes.
    https://sugarcoatedbears.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *